Συνταγές παραδοσιακών σιροπιαστών γλυκών
|
|||
|
|||
Υλικά:1200 gr. Φύλλα Κρούστας 500 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό) 500 gr. Καρύδι (αλεσμένο ελαφρώς)Υλικά για σιρόπι: 1700 gr. Νερό 2 κιλά Ζάχαρη 300 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία:Απλώνουμε δύο, δύο τα φύλλα κρούστας στο ταψί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο μέγεθος του ταψιού. Έπειτα τα βουτυρώνουμε. Ξανά επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο 1/3 των φύλλων που έχουμε.Ρίχνουμε την πρώτη στρώση καρύδι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 1/3 των φύλλων, ρίχνοντας τα υπόλοιπα καρύδια. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντας τα καλά. Κόβουμε το μπακλαβά σε διαστάσεις και κομμάτια της προτίμησης σας. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 1800C για 50 λεπτά περίπου.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.Σιρόπιασμα:Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο ρίχνουμε σε ζεστό και το σιρόπι. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. |
|
|||
|
|||
Υλικά:1200 gr. Φύλλα Κρούστας 600 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό) 400gr. Φύλλο Κανταΐφι 400gr. Καρύδια 1400 gr. Σαντιγί 100 gr. Ψίχα ΦιστικιούΥλικά για σιρόπι: 1700 gr. Νερό 2 κιλά Ζάχαρη 300 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία: Θα χρησιμοποιηθεί ταψί 45 Χ 30 εκ. Απλώνουμε δύο – δύο τα φύλλα κρούστας στο ταψί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο μέγεθος του ταψιού. Έπειτα τα βουτυρώνουμε. Ξανά επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στα μισά, των φύλων που έχουμε. Στρώνουμε τα καρύδια και το κανταΐφι, εφόσον το έχουμε ανοίξει, βουτυρώνοντας ελαφρώς και τοποθετούμε και τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας ταυτόχρονα. Μόλις τελειώσει η διαδικασία αυτή ρίχνουμε και το υπόλοιπο βούτυρο. Αμέσως χαράσσουμε το γλυκό σε τετράγωνα ή τρίγωνα κομμάτια. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 1800C για 1 ώρα 15 λεπτά.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα:Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά σαντιγί από τον φούρνο σιροπιάζουμε αμέσως το γλυκό με ζεστό σιρόπι. Έπειτα περιμένουμε για 2 ώρες μέχρι να ωριμάσει καλά και μετά το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου. Έπειτα μόλις βγάλουμε το γλυκό από το ψυγείο αφαιρούμε ένα, ένα τα κομμάτια από το ταψί και τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο. Με ένα μαχαίρι κόβουμε στο σημείο οπού είναι η γέμιση, οριζόντια στην μέση, και τα ξεχωρίζουμε σε δυο κομμάτια. Παίρνουμε την έτοιμη σαντιγί και βάζουμε στο ένα κομμάτι σαντιγί και τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι. Συνεχίζουμε με την κάλυψη του γλυκού ομοιόμορφα γύρω, γύρω με σαντιγί, ώσπου να καλυφθεί. Πασπαλίζουμε από πάνω και από τα πλάγια με αλεσμένη ψίχα φιστικιού, στολίζοντας στα σημεία που υπάρχει σαντιγί.Συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία σε όλα τα υπόλοιπα τεμάχια του γλυκού μας. |
|
|||
|
|||
Υλικά:1800 gr. Φύλλα Κανταΐφι 500 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό) 500 gr. ΚαρύδιΥλικά για σιρόπι: 2 κιλά Νερό 2 κιλά Ζάχαρη 1500 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία: Θα χρησιμοποιηθεί ταψί 45Χ 30 εκ. Παίρνουμε τα φύλλα κανταΐφι τρίβοντας στα χέρια, έτσι ώστε να ανοίξει η τρίχα τους. Έπειτα βρέχουμε τα φύλλα κανταΐφι και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για πέντε λεπτά. Μετά δημιουργούμε μερίδες στο μέγεθος περίπου της παλάμης με τα φύλλα κανταΐφι τοποθετώντας τα στο τραπέζι. Έπειτα γεμίζουμε το κάθε κομμάτι με καρύδι. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σε ρολό, τοποθετώντας τα στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, όσο γίνετε πιο σφιχτά. Αφού έχουμε γεμίσει το ταψί, λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο πασπαλίζουμε το κάθε κομμάτι. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 1800C για 1 ώρα περίπου.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα:Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό και ρίχνουμε, σε χλιαρή θερμοκρασία, το σιρόπι μέσα στο ταψί. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. |
|
|||
|
|||
Υλικά:530 gr. Φύλλα Κανταΐφι 1060 gr. Φύλλο κρούστας 500 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό) 500 gr. ΚαρύδιΥλικά για σιρόπι: 1700 gr. Νερό 2 κιλά Ζάχαρη 300gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία: Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας. Παίρνουμε δύο φύλλα και απλώνουμε στο κέντρο κανταΐφι και σε όλο το μήκος του το πασπαλίζουμε με βούτυρο. Απλώνουμε παράλληλα καρύδια και τυλίγουμε το φύλλο έτσι ώστε να γίνει ρολό. Αφού τελειώσουμε τα ρολά, κόβουμε το κάθε ένα ρολό σε 12 με 15 εκ. κομμάτια. Έπειτα τα τοποθετούμε στο ταψί οριζόντια ή κάθετα. Αφού γεμίσει το ταψί πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο τα κομμάτια ένα-ένα, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά όλα τα κομμάτια. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 1800C για 1ώρα και 5 λεπτά. Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.Σιρόπιασμα:Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό και ρίχνουμε, σε χλιαρή θερμοκρασία, το σιρόπι μέσα στο ταψί. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. |
|
|||
|
|||
Υλικά:750 gr. Φύλλο Κρούστας 200gr. Αλεύρι ΖαχαροπλαστικήςΥλικά για σιρόπι: 1,5 κιλό Ζάχαρη 2 κιλά Νερό 200 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία: Για το καλύτερο αποτέλεσμα χρήσιμο θα είναι να έχουμε μία πολύ λεπτή βέργα (μεταλλική ή ξύλινη). Στο πάγκο εργασίας ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα αλεύρι. Παίρνουμε ένα, ένα τα φύλλα και τα τυλίγουμε στην βέργα, δημιουργώντας ένα ρολό. Βγάζουμε το ρολό από την βέργα και το βουτάμε στο αλεύρι, έτσι ώστε να καλυφθεί καλά σε όλο το μήκος του. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα κρούστας. Έπειτα κόβουμε τα ρολά σε κομματάκια μήκους περίπου 2 εκ. στην συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα κόσκινο και τα κοσκινίζουμε ώσπου να φύγει το πολύ αλεύρι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε πολύ λάδι και το ζεσταίνουμε καλά. Τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια και τα αφήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα:Μόλις είναι έτοιμα τα κουρκουμπίνια τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στο σιρόπι, το οποίο πρέπει να είναι κρύο. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για μία ώρα περίπου.Σερβίρισμα: Τα κουρκουμπίνια σερβίρονται συνήθως με κανέλα. |
|
|||
|
|||
Υλικά:900 gr. Φύλλα Κρούστας 420 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό) 1500gr. Γάλα (Αγελαδινό) 115 gr. Σιμιγδάλι (ψιλό) 230 gr. Ζάχαρη 3 ΑυγάΥλικά για σιρόπι: 1300 gr. Νερό 1300 gr Ζάχαρη 300 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία για Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και μισή ποσότητα ζάχαρης και τα βράζουμε. Σε μία δεύτερη κατσαρόλα προσθέτουμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Μόλις βράσει το μείγμα της πρώτης κατσαρόλας, το προσθέτουμε στην δεύτερη κατσαρόλα σιγά, σιγά και ανακατεύουμε το μείγμα μας, έτσι ώστε να αφομοιωθεί καλύτερα. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στην φωτιά μέχρι να ξαναπάρει βράση το μείγμα. Έπειτα αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Προετοιμασία για Φύλλα:Θα χρησιμοποιηθεί ταψί 45Χ30 εκ Βουτυρώνουμε το ταψί καλά. Αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα ανά ένα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε φάκελο, δηλαδή με τέτοιο τρόπο ώστε σε κάθε μεριά του ταψιού να εξέχει το μισό φύλλο. Παράλληλα βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο και εκτελούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στα μισά φύλλα. Έπειτα προσθέτουμε όλο την κρέμα στο ταψί. Την στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το μέρος του ταψιού.Μετά κλείνουμε ένα, ένα τα φύλλα διαδοχικά, προς την μέσα πλευρά του ταψιού, βουτυρώνοντας παράλληλα, ξανά, τα φύλλα. Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία αρχίζουμε να προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα που μας έχουν μείνει στο μέγεθος του ταψιού, αυτή την φορά. Ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο βούτυρο και έπειτα χαράζουμε σε τέσσερις λωρίδες στο μεγάλο μήκος του ταψιού.Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 1800C για 1 ώρα και 5 λεπτά περίπου. Προετοιμασία Σιρόπιασμα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.Σιρόπιασμα:Μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο στραγγίζουμε το βούτυρο που περισσεύει στο ταψί. Αμέσως μετά, ρίχνουμε στο γλυκό το ζεστό σιρόπι. Περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. |
|
|||
|
|||
Υλικά:1κιλό Φύλλα Κρούστας 8 κιλά Γάλα 3κιλά Ζάχαρη 2κιλά Αλεύρι Μισό κιλό Κρόκο αυγούΥλικά για σαντιγί: 1,5 Λίτρο Κρέμα γάλακτος 500 gr. Άχνη ζάχαρηΥλικά για σιρόπι: 1700 gr. Νερό 2 κιλά Ζάχαρη 300 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία για Φύλλα: Παίρνουμε ένα τετράγωνο φύλλο κρούστας και το διπλώνουμε στην μέση. Το βουτυρώνουμε πολύ καλά. Παίρνουμε την μία άκρη του φύλου και την διπλώνουμε απέναντι ,σχηματίζοντας ένα τρίγωνο, σαν μαντιλάκι. Διαδοχικά διπλώνουμε με την ίδια διαδικασία ως το τέλος της άλλης άκρης του φύλου.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα:Εφόσον έχουν κρυώσει τα τρίγωνα , τα βουτάμε στο σιρόπι, το οποίο πρέπει να έχει χλιαρή θερμοκρασία. Έπειτα αφήνουμε πάνω σε ένα στραγγιστήρι τα τρίγωνα , έτσι ώστε να στραγγίξουν πολύ καλά. Προετοιμασία για κρέμα:Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το αγελαδινό γάλα μαζί με την ζάχαρη. Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε καλά το αυγό και το αλεύρι με λίγο γάλα κρύο μέχρι να αφομοιωθούν πολύ καλά. Τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα ενώ είναι σε χλιαρή θερμοκρασία. Βράζουμε καλά το μείγμα μας ανακατεύοντας συγχρόνως, μέχρι να αφομοιωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε την κρέμα σε ένα ταψί μεγάλο και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.Γέμισμα τριγώνων:Παίρνουμε ένα, ένα τα τρίγωνα και τα χαράζουμε στο σημείο που έχουν φουσκώσει πιο πολύ. Έπειτα, πολύ προσεχτικά τα καθαρίζουμε εσωτερικά. Γεμίζουμε εσωτερικά τα χαραγμένα τρίγωνα με κρέμα πολύ καλά. τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο ή πιατέλα και τέλος γαρνίρουμε με σαντιγί στο σημείο που έχει κρέμα.Προετοιμασία για την σαντιγί:Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την αχνή -ζάχαρη μέχρι να πήξη καλά. Έπειτα ρίχνουμε την μισή ποσότητα σαντιγί μέσα στο ταψί με την κρέμα και ανακατεύουμε καλά. |
|
|||
|
|||
Υλικά:Μισό κιλό Λάδι 8 Αυγά 150 gr. Ζάχαρη 2κιλά Αλεύρι 100 gr. ΜαγιάΥλικά για σαντιγί: 1,5 Λίτρο Κρέμα γάλακτος 500 gr. Άχνη-ζάχαρηΥλικά για σιρόπι: 2 κιλά Νερό 2 κιλά Ζάχαρη 1500 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία για την ζύμη: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να αφομοιωθούν καλά. Προσθέτουμε νερό όσο παίρνει η ζύμη, μέχρι να γίνει ελαστική(δοκιμάζουμε με το χέρι ,δεν πρέπει να κολλάει η ζύμη). Το αφήνουμε το μείγμα να ωριμάσει περίπου για ένα τέταρτο. Περνούμε φορμάκια της αρεσκείας μας και γεμίζουμε τα φαρμάκια. Έπειτα βάζουμε τα φορμάκια σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180-2000C για 15 λεπτά περίπου. Αφήνουμε τα μπαμπαδάκια να κρυώσουν και ένα, ένα διαδοχικά τα κόβουμε οριζόντια στην μέση δημιουργώντας ένα καπάκι.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.Σιρόπιασμα:Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό και ρίχνουμε σε ζεστό σιρόπι ένα, ένα τα κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα μέχρι να στραγγίξουν. Αφού έχουμε σιροπιάσει τα μπαμπαδάκια και έχουν κρυώσει τα πασαλείβουμε σε όλη την επιφάνεια τους μαρμελάδα της προτίμησης σας. Έπειτα γεμίζουμε τα μπαμπαδάκια εσωτερικά με σαντιγί και γαρνίρουμε και πάνω από το καπάκι του. Προετοιμασία για σαντιγί: Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την αχνή -ζάχαρη μέχρι να πήξη καλά και την βάζουμε στο ψυγείο. |
|
|||
|
|||
Υλικά: 650 gr. Κρόκος αβγού 1.250 gr. Ασπράδι 380 gr. Ζάχαρη- Άχνη 380 gr. Βούτυρο λιωμένο 75 gr. Μπέϊκιν 75 gr. Κονιάκ 75 gr. Κανέλα 750 gr. Καρύδια 380 gr. Παντεσπάνι τριμμένο(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κρητικό παξιμάδι ξερό ή κάποιο ξερό κέικ).Υλικά για σιρόπι: 2,5 κιλά Νερό 3 κιλά Ζάχαρη 500 gr. Γλυκόζη ½ Κουταλάκι Βανίλια |
Διαδικασία:Βάζουμε σε μία κατσαρόλα , την ζάχαρη-άχνη, την κανέλα και το μπέϊκιν, το κρόκο το βούτυρο και το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να αφομοιωθούν καλά. Προσθέτουμε το τριμμένο παντεσπάνι και τα καρύδια και τέλος το ασπράδι, το οποίο το έχουμε ήδη χτυπήσει στο μίξερ σε μορφή μαρέγκας. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Λαδώνουμε καλά τα ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και έπειτα ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε στους 190oC για 50 λεπτά περίπου.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.Σιρόπιασμα:Περιμένουμε να κρυώσει το σιρόπι και το ρίχνουμε στο γλυκό ενώ είναι ακόμα ζεστό.Προετοιμασία για την σοκολάτα:Δημιουργούμε σως σοκολάτας με κουβερτούρα υγείας και γάλα εβαπορέ. Ζεσταίνουμε το γάλα και αφού βγάλουμε από την φωτιά σιγά, σιγά προσθέτουμε την κουβερτούρα μέχρι να αφομοιωθεί μέσα στο γάλα. Έπειτα περιχύνουμε την σως σοκολάτας μέσα στο ταψί. Απλώνουμε ομοιόμορφα μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του γλυκού. |
|
|||
|
|||
Υλικά:500 gr. Ζάχαρη 650 gr. Αλεύρι Ζαχαροπλαστείου ½ ποτήρι Νερό 12 ΑυγάΥλικά για σιρόπι: 2 κιλά Νερό 2 κιλά Ζάχαρη 300 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία: Θα χρησιμοποιηθεί ταψί 45Χ 30 εκ. Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τα αυγά προσθέτοντας την ζάχαρη και το ½ ποτήρι νερό. Τα χτυπάμε με ένα σύρμα για να αφομοιωθεί και έπειτα τα χτυπάμε στο μίξερ προσθέτοντας το αλεύρι σιγά, σιγά επί 20 λεπτά , ώσπου το μείγμα να αφρατέψει. Με ένα πινελάκι λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και ρίχνουμε το μείγμα. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 1800C για 50 λεπτά περίπου. Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.Σιρόπιασμα:Αφού ψηθεί το ρεβανί το βγάζουμε από το φούρνο, χαράσσουμε περιμετρικά το ταψί και περιμένουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το γλυκό κόβουμε σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια. Έπειτα προσθέτουμε το σιρόπι σε χλιαρή προς ζεστή θερμοκρασία, ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία μέχρι να το απορροφήσει. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. |
|
|||
|
|||
Υλικά:450 gr. Αλεύρι 6 gr. Αυγά 15 gr. Ηλιέλαιο 500 gr. Νερό 1/3 κουταλάκι ΑλάτιΥλικά για σιρόπι: 2 κιλά. Νερό 2 κιλά. Ζάχαρη 500 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό ΛεμόνιΚαϊμάκιΦρέσκο καϊμάκι βουβαλίσιου γάλακτος |
Προετοιμασία: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το ηλιέλαιο, το αλάτι και το νερό ώσπου να αφομοιωθούν όλα τα υλικά μας καλά. Βάζουμε την ζύμη μας στο μίξερ, προσθέτοντας ένα, ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα καλά Αφού έχουμε τελειώσει με το χτύπημα, αφήνουμε την ζύμη στο πάγκο εργασίας και δουλεύουμε στο χέρι την ζύμη, έπειτα την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Αφού έχουμε τελειώσει παίρνουμε μία σακούλα γαρνιρίσματος ή πρέσα χειρός για τουλούμπες , με το μεγαλύτερο στόμιο και την γεμίζουμε.Προετοιμασία για τηγάνι:Σε ένα τηγάνι βάζουμε πολύ λάδι και το ζεσταίνουμε καλά. Με τη σακούλα γαρνιρίσματος αρχίζουμε να πιέζουμε την ζύμη πάνω από το τηγάνι, έτσι ώστε να πέφτει κατευθείαν στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα κομμάτια μας. Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα:Μόλις είναι έτοιμα να βγουν από το τηγάνι ρίχνουμε αμέσως τις τουλούμπες στο σιρόπι το οποίο πρέπει να είναι κρύο και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για αρκετή ώρα. Γαρνίρουμε με την κρέμα καϊμάκι βουβαλίσιου γάλακτος. |