Συνταγές σιροπιαστών πολίτικων γλυκών
|
|||
|
|||
Υλικά:1500 gr. Φύλλο Κανταΐφι 350 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό) 700 gr. Φιστίκια (Ολόκληρα)Υλικά για σιρόπι: 2 κιλά Νερό 2 κιλά Ζάχαρη 1500 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία:Θα χρησιμοποιηθεί ταψί 35 εκ Παίρνουμε τα φύλλα κανταΐφι τρίβοντας στα χέρια, έτσι ώστε να ανοίξει η τρίχα τους. Απλώνουμε το κανταΐφι και ξεχωρίζουμε σε μικρές λωρίδες(κομμάτια περίπου 25 εκ. μήκος). Μετά παίρνουμε ένα, ένα τα κομμάτια προσθέτοντας φιστίκια κατά μήκος . Έπειτα πιάνουμε τις λωρίδες και στρίβουμε την κάθε άκρη με αντίθετη φορά. Μετά τυλίγουμε προσπαθώντας να το φέρουμε σε μορφή σαλιγκαριού. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία σε όλα τα φύλλα κανταΐφι. Τοποθετούμε τα κομμάτια στο ταψί και περιχύνουμε το βούτυρο σε όλο το γλυκό Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 1800C για 1 ώρα περίπου.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα: Μόλις βγάλουμε τον μπουρμά κανταΐφι από τον φούρνο το αφήνουμε μέχρι να έρθει σε χλιαρή θερμοκρασία και σιροπιάζουμε το γλυκό με ζεστό σε θερμοκρασία σιρόπι. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. |
|
|||
|
|||
Υλικά:500 gr. Φύλλο Κανταΐφι 1500 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό) 250 gr. Καρύδι ( ελαφρώς αλεσμένα) 50gr. Ζάχαρη – ΆχνηΥλικά για σιρόπι:2 κιλά Νερό 2 κιλά Ζάχαρη 500 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία:Θα χρησιμοποιηθεί ταψί στρόγγυλο διάμετρο 35 εκ. Παίρνουμε τα φύλλα κανταΐφι τρίβοντας στα χέρια, έτσι ώστε να ανοίξει η τρίχα τους και παίρνοντας ένα μαχαίρι το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Έπειτα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα την άχνη- ζάχαρη μέχρι να γίνουν αλοιφή. Αλείφουμε εσωτερικά το ταψί με βούτυρο σε όλα τα σημεία πολύ καλά. Τοποθετούμε την μισή ποσότητα κανταΐφι στο πάτο του ταψιού και από πάνω στρώνουμε καλά τα καρύδια και από πάνω ξανά την υπόλοιπη ποσότητα κανταΐφι. Αφού έχουμε τελειώσει παίρνουμε μία λαμαρίνα μικρότερων διαστάσεων από το ταψί μας , καπακώνοντας και τοποθετώντας πάνω ένα βαρύ αντικείμενο έτσι ώστε να το πιέζει. Το αφήνουμε για 1 ώρα περίπου και έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο και το ψήνουμε στους 1800C για 50 λεπτά περίπου.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα: Μόλις βγει το γλυκό μας το σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι ρίχνοντάς το σιγά, σιγά. Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό και ρίχνουμε σε χλιαρή θερμοκρασία το σιρόπι μέσα στο ταψί. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. |
|
|||
|
|||
Υλικά:1 κιλό Φύλλα Κανταΐφι 300 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό) 300 gr. Τυρί Ανάλατο (μαλακό)Υλικά για σιρόπι:2 κιλά Νερό 2 κιλά Ζάχαρη 500 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία:Θα χρησιμοποιηθούν μικρά ατομικά ταψάκια. Παίρνουμε τα φύλλα κανταΐφι τρίβοντας στα χέρια, έτσι ώστε να ανοίξει η τρίχα τους και παίρνοντας ένα μαχαίρι το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αλείφουμε πολύ καλά όλα τα ταψάκια με βούτυρο και στρώνουμε μία στρώση κανταΐφι. Από πάνω προσθέτουμε σε όλη την επιφάνεια το τυρί, το οποίο το έχουμε κάνει τρίμα, και κλείνουμε με ακόμα μία στρώση κανταΐφι από πάνω, το πατάμε καλά με ένα κουτάλι και τέλος το λαδώνουμε από πάνω. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα ταψάκια. Έπειτα μόλις είναι έτοιμα τοποθετούμε το ένα ταψί πάνω στο άλλο και στην κορυφή προσθέτουμε ένα βαρύ αντικείμενο. Αφήνουμε για μισή μέρα περίπου. Το κιουνεφέ κανταΐφι τρώγετε πάντα ζεστό και για αυτό το λόγο τα ψήνουμε και τα σιροπιάζουμε μόνο όταν θέλουμε να το σερβίρουμε. Έτσι λοιπόν τα τοποθετούμε στο ψυγείο και όταν θέλουμε τα ψήνουμε τις μερίδες στους 195oC για 25 λεπτά περίπου, με προσοχή. Μόλις βγάλουμε τις μερίδες ρίχνουμε αμέσως το ζεστό σιρόπι στο ταψάκι. Περιμένουμε για λίγο και σερβίρουμε αμέσως.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. |
|
|||
|
|||
Υλικά:1800 gr. Φύλλα Κανταΐφι 500 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό) 500 gr. ΚαρύδιΥλικά για σιρόπι: 2 κιλά Νερό 2 κιλά Ζάχαρη 1500 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία:Θα χρησιμοποιηθεί ταψί 45Χ 30 εκ. Παίρνουμε τα φύλλα κανταΐφι τρίβοντας στα χέρια, έτσι ώστε να ανοίξει η τρίχα τους. Έπειτα βρέχουμε τα ξεχωρισμένα φύλλα κανταΐφι και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για πέντε λεπτά. Μετά δημιουργούμε πολύ μικρές μερίδες με τα φύλλα κανταΐφι τοποθετώντας τα στο τραπέζι. Έπειτα γεμίζουμε το κάθε κομμάτι με καρύδι. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, τυλίγουμε το κάθε κομματάκι σε ρολό, τοποθετώντας τα στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, όσο γίνετε πιο σφιχτά. Αφού έχουμε γεμίσει το ταψί, λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο πασπαλίζουμε το κάθε κομμάτι. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180oC για 1ώρα περίπου.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα: Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό και ρίχνουμε σε χλιαρή θερμοκρασία το σιρόπι μέσα στο ταψί. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. |
|
|||
|
|||
Υλικά:1200 gr. Φύλλα Κρούστας 550 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό) 400gr. Καρύδι (αλεσμένο ελαφρώς) 100gr. ΚουβερτούραΥλικά για σιρόπι:1700 gr. Νερό 2 κιλά Ζάχαρη 300 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία:Θα χρησιμοποιηθεί ταψί 45Χ 30 εκ. Απλώνουμε δύο, δύο τα φύλλα κρούστας στο ταψί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο μέγεθος του ταψιού. Έπειτα τα βουτυρώνουμε. Ξανά επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο 1/3 των φύλλων που έχουμε. Ρίχνουμε την πρώτη στρώση καρύδι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 1/3 των φύλλων, ρίχνοντας τα υπόλοιπα καρύδια. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντας τα καλά. Κόβουμε το μπακλαβά σε διαστάσεις και κομμάτια της προτίμησης σας. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 oC για 60 λεπτά περίπου.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα: Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο ρίχνουμε σε ζεστή θερμοκρασία και το σιρόπι. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Προετοιμασία σοκολάτας: Πρώτα πρέπει το γλυκό μας να έχει κρυώσει. Έπειτα λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπέν-μαρί. Αφαιρούμε τα κομμάτια ένα, ένα από το ταψί και τα βουτάμε στην λιωμένη σοκολάτα. Έπειτα τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα μέχρι να δέσει η σοκολάτα. Μόλις τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια τα τοποθετούμε στο ψυγείο. |
|
|||
|
|||
Υλικά:1200 gr. Φύλλα Κρούστας 550 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό) 400 gr. Σαν Φιστίκ (αλεσμένο ελαφρώς)Υλικά για σιρόπι:2 κιλά Ζάχαρη 1700 gr. Νερό 300 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία:Θα χρησιμοποιηθεί ταψί 45Χ30 εκ Απλώνουμε δύο, δύο τα φύλλα κρούστας απλώνοντας στο ταψί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο μέγεθος του ταψιού. Έπειτα τα βουτυρώνουμε. Ξανά επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο 1/3 των φύλλων που έχουμε.Ρίχνουμε την πρώτη στρώση σαν φιστίκι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 1/3 των φύλλων, ρίχνοντας τα υπόλοιπα καρύδια. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντας τα καλά. Κόβουμε το γλυκό σε μικρές διαστάσεις και κομμάτια της προτίμησης σας. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 1800C για 50 λεπτά περίπου.Προετοιμασία για σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το Σιρόπιασμα: Μόλις βγάλουμε τα μπακλαβαδάκια από τον φούρνο ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι μέσα στο γλυκό. Έπειτα |
|
|||
|
|||
Υλικά:1200 gr. Φύλλα Κρούστας 500 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό) 1 κιλό Καρύδι ( ελαφρώς αλεσμένα) 10 gr. ΚανέλαΥλικά για σιρόπι:1700 gr. Νερό 2 κιλά Ζάχαρη 500 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία:Θα χρησιμοποιηθεί ταψί 45Χ 30 εκ. Αρχικά στα αλεσμένα καρύδια ρίχνουμε την κανέλα και ανακατεύουνε ώσπου να απλωθεί καλά σε όλα τα καρύδια. Στρώνουμε δύο φύλλα πασπαλίζοντας σε όλη την επιφάνεια καρύδι, προσθέτουμε από πάνω άλλα δύο φύλλα πασπαλίζοντας ξανά με καρύδι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γίνουν 16 στρώσεις. Πιάνοντας την μία μεριά των φύλλων δημιουργούμε ένα ρολό με όλα τα φύλλα μαζί. Με τα υπόλοιπα φύλλα δημιουργούμαι με τον ίδιο τρόπο, αντίστοιχα ρολά. Παίρνουμε ένα ρολό κόβοντας τα σε ροδέλες πάχους 2,5- 3 εκ., τοποθετώντας μία, μία ροδέλα στο ταψί, ξαπλωτά, και την μία δίπλα στην άλλη. Αφού τοποθετήσουμε όλα τα κομμάτια λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε στα κομμάτια ομοιόμορφα. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 1800C για 1 ώρα.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Προετοιμασία για σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το Σιρόπιασμα: Μόλις ψηθεί το γλυκό ρίχνουμε αμέσως το ζεστό σε θερμοκρασία σιρόπι. Έπειτα περιμένουμε για μία |
|
|||
|
|||
Υλικά:1 κιλό Φύλλο Κρούστας 810gr. Σαν φιστίκ (Αλεσμένο) 250 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό)Υλικά για σιρόπι:2 κιλά Ζάχαρη 1700 gr. Νερό 300 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία:Παίρνουμε δύο φύλλα κρούστας, απλώνουμε φιστίκι σε όλο το μήκος του φύλου και τα τυλίγουμε πολύ σφιχτά. Το επαναλαμβάνουμε ξανά με άλλα δύο φύλλα ώσπου να δημιουργήσουμε ένα ρολό, 3 με 4 εκ. διάμετρο, έπειτα παίρνουμε ένα, ένα τα ρολά και τα κόβουμε σε στρόγγυλα κομμάτια 2 εκ. περίπου και τα τοποθετούμε στο ταψί. Αφού έχουν τοποθετηθεί όλα τα κομμάτια στο ταψί, λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε καλά σε όλα τα κομμάτια καλά έτσι ώστε να μπει, σε όλα τα σημεία καλά. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 1800C για 1 ώρα περίπουΠροετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα: Μόλις είναι έτοιμο το γλυκό το σιροπιάζουμε αμέσως, με ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε να ωριμάσει για |
|
|||
|
|||
Υλικά:1400 gr. Φύλλα Κρούστας (40χ40) 1 κιλό Βούτυρο (Αγελαδινό) Υλικά για κρέμα: 2,5 κιλά Γάλα (Βουβαλινό) 300 gr. Σιμιγδάλι 500 gr. Ζάχαρη 3 ΑυγάΥλικά για σιρόπι:1300 gr. Νερό 1300 gr. Ζάχαρη 300 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία για κρέμα:Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και μισή ποσότητα ζάχαρης και τα βράζουμε. Σε μία δεύτερη κατσαρόλα προσθέτουμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Μόλις βράσει το μείγμα της πρώτης κατσαρόλας, το προσθέτουμε στην δεύτερη κατσαρόλα σιγά, σιγά και ανακατεύουμε το μείγμα μας, έτσι ώστε να αφομοιωθεί καλύτερα. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στην φωτιά μέχρι να ξαναπάρει βράση ανακατεύοντας πολύ καλά το μείγμα. Έπειτα αφήνουμε την κρέμα να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου.Προετοιμασία για φύλλα: Θα χρησιμοποιηθεί ταψί διάμετρο 45Χ30 εκ. Προετοιμασία για σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα: Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο πρώτα στραγγίζουμε το βούτυρο που απέμεινε στο ταψί. Αμέσως μετά σιροπιάζουμε το γλυκό με καυτό σιρόπι. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα Σερβίρισμα: Το Βεζύρ Παρμάκ γαρνίρετε με σαν φιστίκ(ψιλό τριμμένο). |
|
|||
|
|||
Υλικά:500 gr. Φύλλα Κρούστας με κακάο (40χ40) 400 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό) Υλικά για κρέμα: 2,5 κιλά Γάλα (Βουβαλινό) 300 gr. Σιμιγδάλι 500 gr. Ζάχαρη 3 ΑυγάΥλικά για σιρόπι:2 κιλά Νερό 2200 gr. Ζάχαρη 300 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία για κρέμα:Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και μισή ποσότητα ζάχαρης και τα βράζουμε. Σε μία δεύτερη κατσαρόλα προσθέτουμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Μόλις βράσει το μείγμα της πρώτης κατσαρόλας, το προσθέτουμε στην δεύτερη κατσαρόλα σιγά, σιγά και ανακατεύουμε το μείγμα μας, έτσι ώστε να αφομοιωθεί καλύτερα. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στην φωτιά μέχρι να ξαναπάρει βράση ανακατεύοντας πολύ καλά το μείγμα. Έπειτα αφήνουμε την κρέμα να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου.Προετοιμασία για φύλλα:Θα χρησιμοποιηθεί ταψί στρόγγυλο διάμετρο 45Χ30 εκ. Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας με κακάο και τα κόβουμε σε διαστάσεις 10χ10. Έπειτα παίρνουμε δύο, δύο φύλλα και γεμίζουμε στο κέντρο μια κουταλιά μικρή, κρέμα. Τα τυλίγουμε καλά και τα σουρώνουμε στις άκρες. Τοποθετούμε ένα, ένα τα κομμάτια στο ταψί σφιχτά. Στην συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε πάνω στα κομμάτια έτσι ώστε να πάει σε όλα τα σημεία. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180oC για 1 ώρα περίπου. Προετοιμασία για σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα: Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο πρώτα στραγγίζουμε το βούτυρο που απέμεινε στο ταψί. Αμέσως μετά σιροπιάζουμε το γλυκό με κρύο σιρόπι. Σερβίρισμα: Το Βεζύρ Παρμάκ γαρνίρετε με σαν φιστίκ(ψιλό τριμμένο). |
|
|||
|
|||
Υλικά:1150 gr. Αλεύρι 75 gr. Αμμωνία 100 gr. Ηλιέλαιο 100 gr. Ζάχαρη 3 gr. Μπέϊκιν 500 gr. Νερό 1/3 κουταλάκι ΚανέλαΥλικά για σιρόπι:2 κιλά. Νερό 2 κιλά. Ζάχαρη 500 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
(36 τεμάχια)Προετοιμασία:Θα χρησιμοποιηθεί ταψί διάμετρο 45Χ30 εκ. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το ηλιέλαιο, την αμμωνία, την ζάχαρη και το μπέϊκιν, ώσπου να αφομοιωθούν όλα τα υλικά μας καλά. Βάζουμε την ζύμη μας στο μίξερ, προσθέτοντας σιγά, σιγά το νερό, ώσπου η ζύμη μας να σφίξη. Αφού έχουμε τελειώσει με το χτύπημα, αφήνουμε την ζύμη στο πάγκο εργασίας. Κόβουμε σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια, τα βάζουμε στο ταψί και έπειτα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 200 oC για 20-25 λεπτά περίπου. Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.Προετοιμασία για σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Προετοιμασία για τηγάνι: Σε ένα τηγάνι βάζουμε πολύ λάδι και το ζεσταίνουμε καλά. Στην συνέχεια αρχίζουμε να τηγανίζουμε τα φοινίκια μας. Όταν πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα τα βγάζουμε από το τηγάνι. Σιρόπιασμα: Στραγγίζοντας καλά τα φοινίκια, αμέσως τα ρίχνουμε στο σιρόπι το οποίο πρέπει να είναι κρύο και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για αρετή ώρα. |
|
|||
|
|||
Υλικά:600 gr. Αλεύρι Ζαχαροπλαστικής 350gr. Βούτυρο (Αγελαδινό) 150 gr. Σιμιγδάλι (ψιλό) 150 gr. Γάλα (Αγελαδινό) 200 gr. Άχνη-Ζάχαρη 2 gr.Μπέϊκιν 5 Αυγά Λίγα ΦουντούκιαΥλικά για σιρόπι:2 κιλά Ζάχαρη 2 κιλά Νερό 200 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία:Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τα αυγά, το μπέϊκιν και την άχνη- ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε ελαφρώς μέχρι να αφομοιωθούν καλά τα υλικά. Αφού κρυώσει το μίγμα, προσθέτουμε το βούτυρο και σιγά, σιγά βάζουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι ώσπου να γίνει σφιχτή η ζύμη. Τοποθετούμε την ζύμη στο μπάγκο εργασίας πλάθοντας με τα χέρια, έπειτα το σχηματίζουμε σε μικρά μπαλάκια και τοποθετούμε στο ταψί μόλις τελειώσουμε με όλο το ζυμάρι, βάζουμε πάνω στα κομμάτια από ένα φουντούκι. Έπειτα, σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 1800C για 40-45 λεπτά περίπου.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα: Μόλις είναι έτοιμο το Σεκέρ Παρέ, το σιροπιάζουμε αμέσως με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε να μουλιάσουν για αρετή ώρα. |
|
|||
|
|||
Υλικά:200 gr. Σιμιγδάλι (χοντρό) 1300gr. Σιμιγδάλι (ψιλό) 850 gr. Ζάχαρη 500 gr. Γάλα (αγελαδινό) 2 gr. Αμμωνία 2 gr.Μπέϊκιν 10 gr. Μαστίχα Χίου (αλεσμένη) 3 Αυγά 100 gr. Γιαούρτι (πρόβειο) 150 gr. Αμύγδαλα λευκά (ψίχα)Υλικά για σιρόπι:1,5 κιλό Νερό 2200 gr. Ζάχαρη 100 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
(Για 36 τεμάχια)Προετοιμασία: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα την ζάχαρη, την αμμωνία, την μαστίχα και τα αυγά Ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε λίγο το μείγμα για να αφομοιωθούν καλά τα υλικά. Το βγάζουμε από την φωτιά προσθέτοντας το ψιλό σιμιγδάλι και το μπέϊκιν αφού το ανακατέψουμε καλά κι γίνει ομοιόμορφη η ζύμη μας, την ρίχνουμε σε ταψί της προτίμησης μας και το στρώνουμε καλά. Μετά με ένα μαχαίρι χαράσσουμε το γλυκό σε κομμάτια και προσθέτουμε για γαρνιτούρα ένα ή δύο αμύγδαλα. Έπειτα, σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 200 oC για 30-45 λεπτά περίπου ( πάνω κάτω, χωρίς αέρα). Μόλις ψηθεί το γλυκό, ζεστό όπως είναι, περνάμε το γιαούρτι από πάνω σε όλη την επιφάνεια με ένα πινελάκι.Τέλος σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι το γλυκό μας. Προετοιμασία για σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. |
|
|||
|
|||
Υλικά:1400 gr. Φύλλα Κρούστας (40χ40) 1 κιλό Βούτυρο (Αγελαδινό) Υλικά για κρέμα: 2,5 κιλά Γάλα (Αγελαδινό) 300 gr. Σιμιγδάλι 500 gr. Ζάχαρη 5 ΑυγάΥλικά για σιρόπι:1300 gr. Νερό 1300 gr. Ζάχαρη 300 gr. Γλυκόζη ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι |
Προετοιμασία για κρέμα:Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και μισή ποσότητα ζάχαρης και τα βράζουμε. Σε μία δεύτερη κατσαρόλα προσθέτουμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Μόλις βράσει το μείγμα της πρώτης κατσαρόλας, το προσθέτουμε στην δεύτερη κατσαρόλα σιγά, σιγά και ανακατεύουμε το μείγμα μας, έτσι ώστε να αφομοιωθεί καλύτερα. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στην φωτιά μέχρι να ξαναπάρει βράση ανακατεύοντας πολύ καλά το μείγμα. Έπειτα αφήνουμε την κρέμα να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου.Προετοιμασία για φύλλα:Θα χρησιμοποιηθεί ταψί διάμετρο 45Χ30 εκ. Παίρνουμε 4 φύλλα κρούστας και τα κόβουμε σταυρωτά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τέσσερα κομμάτια. Γεμίζουμε στο κέντρο κάθε κομματιού, με ένα μεγάλο κουτάλι, κρέμα . Συνεχίζουμε με το τύλιγμα το οποίο γίνετε με τέτοιο τρόπο, όπως τυλίγουμε ένα πακέτο για δώρο. Τοποθετούμε στο ταψί και συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία. Τέλος λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε στο ταψί ώστε να καλυφθεί καλά το γλυκό. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 oC για 1 ώρα περίπου. Προετοιμασία για σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει. Σιρόπιασμα: Μόλις βγάλουμε το χανούμ μπουρέκ από τον φούρνο πρώτα στραγγίζουμε το βούτυρο που απέμεινε στο ταψί. Αμέσως μετά σιροπιάζουμε το γλυκό με ζεστό σιρόπι. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα |